Dziennik Gazeta Prawana logo

Kiedy stała placówka firmy nie będzie mogła być uznana za zakład w rozumieniu umowy

Dr Janusz Fiszer, partner w Kancelarii Prawnej White & Case, docent UW
Dr Janusz Fiszer, partner w Kancelarii Prawnej White & Case, docent UWDGP
29 marca 2011

Zgodnie z art. 7 typowej międzynarodowej umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania dochodu, opartej na Modelowej Konwencji OECD (MK OECD), dochody z bezpośredniej działalności przedsiębiorstwa z jednego państwa na terytorium drugiego mogą być opodatkowane w tym drugim państwie, tylko gdy przedsiębiorstwo działa tam przez tzw. zakład. Kiedy powstanie zakład?

Artykuł 5 MK OECD definiuje to pojęcie, podając przykładowe formy tworzące zakład. Jednocześnie jednak art. 5 ust. 4 MK OECD określa sytuacje, w których – pomimo istnienia tzw. stałej placówki – nie powstaje zakład w rozumieniu umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania dochodu.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.