Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy od przyznanych pracownikowi należności jest podatek dochodowy od osób fizycznych

dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy, Marciniuk i Wspólnicy
dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy, Marciniuk i WspólnicyDGP
19 października 2010

Wypłacona byłemu pracownikowi na podstawie ugody sądowej kwota zwykle nie stanowi odszkodowania, lecz wypłatę zaległych należności. Czy takie świadczenie korzysta ze zwolnienia z podatku dochodowego?

Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 3 ustawy o PIT wolne od podatku dochodowego są otrzymane odszkodowania, jeżeli ich wysokość lub zasady ustalania wynikają z odrębnych przepisów, z wyjątkiem m.in. odszkodowań wypłacanych przez pracodawcę z tytułu skrócenia okresu wypowiedzenia, za przestrzeganie zakazu konkurencji oraz na podstawie ugody innej niż sądowa. Na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 3b ustawy o PIT zwolnione z podatku są także inne odszkodowania lub zadośćuczynienia otrzymane na podstawie ugody sądowej.

Pozostało 43% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.