Nowe przepisy dotyczące opodatkowania nieodpłatnego świadczenia usług na cele osobiste wyłączają prawo do odliczenia VAT przy ich wykonywaniu jako warunek opodatkowania. Co to będzie oznaczać w praktyce?
Zmiana ta spowoduje, że w niektórych przypadkach dojdzie do podwójnego opodatkowania. Tak stanie się np. w odniesieniu do świadczonych na cele osobiste pracowników czy podatnika usług gastronomicznych czy noclegowych. Zgodnie z art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT nabycie takich usług nie uprawnia do odliczenia VAT.
Autopromocja
Pozostało 51% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 51% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
