Artykuł 5 Modelowej Konwencji OECD obejmujący definicję tzw. zakładu stanowi, że plac budowy, prace budowlane lub instalacyjne stanowią zagraniczny zakład danego przedsiębiorstwa tylko wtedy, gdy trwają dłużej niż 12 miesięcy. Jak rozumieć tę definicję?
Z tą definicją wiąże się istotny problem interpretacyjny, związany ze sposobem obliczania okresu wspomnianych 12 miesięcy w przypadku, gdy ten sam podmiot prowadzi kolejno wiele osobnych projektów budowlanych lub montażowych. Oficjalny komentarz do Modelowej Konwencji OECD stwierdza, że kryterium 12 miesięcy powinno być odnoszone do każdego oddzielnego projektu (placu) budowy lub montażu i że nie należy wtedy uwzględniać okresów działalności tego samego przedsiębiorstwa na innych budowach lub projektach montażowych. Z drugiej jednak strony zawarcie kilku kontraktów dotyczących tego samego projektu będzie traktowane – dla celów art. 5 ust. 3 Modelowej Konwencji OECD – jakby dotyczyło jednego placu budowy.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
