Dziennik Gazeta Prawana logo

Nowelizacja ustawy o PIT. Czy przeniesienie majątku w zamian za zwolnienie z długu będzie z podatkiem?

zwolnienie z długu
Przeniesienie majątku w zamian za zwolnienie z długu będzie z PIT.Shutterstock
24 września 2025

Kto nieruchomością spłaci pożyczkę lub kredyt, będzie miał podatkowy przychód dla celów PIT. Jest jednak wątpliwość, czy tylko przed upływem pięciu lat, czy również później, gdy co do zasady przychodu nie powinno już być.

Zmianę przewiduje projekt nowelizacji dwóch ustaw o podatku dochodowym, ale w tym zakresie będzie ona dotyczyć tylko ustawy o PIT. W ustawie o CIT już dziś jest analogiczny przepis – art. 14a – dotyczący przeniesienia własności nieruchomości w zamian za zwolnienie z długu (z łac. datio in solutum).

Pozostało 93% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.