Dziennik Gazeta Prawana logo

Kiedy organ podatkowy I instancji wyda zmienioną decyzję

Robert Pasternak, partner Deloitte Legal
Robert Pasternak, partner Deloitte LegalDGP
30 października 2008

W poprzednich dwóch artykułach omówiliśmy zakaz reformationis in peius, oznaczający niedopuszczalność orzekania przez organ odwoławczy na niekorzyść strony odwołującej się zawarty w art. 234 Ordynacji podatkowej. Zakaz ten organ podatkowy może w pewnych sytuacjach pominąć, gdy zaskarżona decyzja rażąco narusza prawo lub interes publiczny. Czy jest jeszcze inny wyjątek od tej zasady?

Tak. Jest jeszcze jedna furtka, która pozwala faktycznie na pominięcie zakazu reformationis in peius. Otóż zgodnie z art. 230 Ordynacji podatkowej, jeżeli organ odwoławczy rozpatrujący odwołanie stwierdzi, że zobowiązanie podatkowe zostało ustalone lub określone w wysokości niższej, czyli organ pierwszej instancji zaniżył należny podatek albo kwota zwrotu podatku została określona w wysokości wyższej, niż to wynika z przepisów prawa podatkowego, lub że określono stratę w wysokości wyższej od poniesionej, lub różnica między podatkiem naliczonym a należnym w rozumieniu przepisów o podatku od towarów i usług obniżająca podatek należny za następne okresy rozliczeniowe została określona w wysokości wyższej niż to wynika z przepisów - zwraca sprawę organowi pierwszej instancji w celu dokonania wymiaru uzupełniającego poprzez zmianę wydanej decyzji.

Pozostało 15% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.