Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy każdy abonament medyczny trzeba traktować jak nieodpłatne świadczenie

Mirosław Michna, doradca podatkowy partner w Firmie Doradczej KPMG
Mirosław Michna, doradca podatkowy partner w Firmie Doradczej KPMGDGP
4 lutego 2011

Obecnie nierozwiązany pozostaje problem opodatkowania wykupionego przez pracodawcę pakietu usług medycznych. Kiedy taki abonament może stanowić nieodpłatne świadczenie?

W orzeczeniu z 24 maja 2010 r. NSA stwierdził, że wykupione przez pracodawcę pakiety świadczeń medycznych stanowi dla pracowników, uprawnionych do ich wykorzystania, nieodpłatne świadczenie w rozumieniu art. 12 ust. 1 ustawy o PIT. Natomiast w kolejnym postanowieniu tego samego sądu z 5 października 2010 r. zostały przedstawione wątpliwości, czym w zasadzie jest nieodpłatne świadczenie.

Pozostało 50% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.