Dziennik Gazeta Prawana logo

Kiedy karę umowną można zaliczyć do kosztów podatkowych? Zapadł wyrok NSA

ppk wpłaty w terminie kara dla pracodawcy grzywna odpowiedzialność pip
Kary umowne mogą być zaliczone do kosztów uzyskania przychodów.shutterstock
9 lipca 2025

Kary umowne za opóźnienie w wykonaniu usługi lub realizacji dostawy mogą być zaliczone do kosztów uzyskania przychodów, jeśli nie są zawinione przez podatnika i spełniają ogólne warunki wymienione w art. 15 ust. 1 ustawy o CIT – orzekł Naczelny Sąd Administracyjny.

Spór pomiędzy spółką a fiskusem dotyczył art. 16 ust. 1 pkt 22 ustawy o CIT. Wymieniono w nim wprost, jakiego rodzaju kary umowne i odszkodowania nie stanowią kosztów podatkowych. Są to kary umowne i odszkodowania z tytułu:

Pozostało 94% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.