Dziennik Gazeta Prawana logo

Opłata za bezumowne korzystanie z nieruchomości to koszt uzyskania przychodów

Dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy, Marciniuk i Wspólnicy
dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy, Marciniuk i WspólnicyDGP / Wojtek Górski
29 listopada 2011

Przedsiębiorca, który na potrzeby firmy wykorzystuje cudzą nieruchomość, zwykle zmuszony jest wypłacić właścicielowi kwotę pieniężną, ustaloną np. w ugodzie sądowej. Czy taki wydatek stanowi koszt uzyskania przychodów?

W przypadku gdy nieruchomość służy działalności gospodarczej, to wynagrodzenie za bezumowne korzystanie spełnia warunek do uznania za koszt uzyskania przychodów, jakim jest związek z uzyskiwanymi przychodami. Rozstrzygnięcia wymaga więc, czy wydatek ten nie został wykluczony z kategorii kosztów podatkowych na mocy art. 16 ust 1 ustawy o CIT jako kara umowna lub odszkodowanie. Uznać należy, że wynagrodzenie za bezumowne korzystanie z nieruchomości nie stanowi kary ani odszkodowania, które w pewnych przypadkach nie są kosztem.

Pozostało 47% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.