Kiedy sprzedaż wydzielonych z gruntu rolnego działek podlega VAT

Tomasz Michalik, partner, doradca podatkowy w MDDP
Tomasz Michalik, partner, doradca podatkowy w MDDPDGP
28 września 2011

Osoby fizyczne często sprzedają grunt używany pierwotnie do działalności rolniczej, a następnie przekwalifikowany do majątku prywatnego. Czy osoby te są podatnikami VAT w odniesieniu do tych transakcji?

Trybunał Sprawiedliwości UE wydał 15 września bardzo interesujący wyrok dotyczący tego zagadnienia. Co ciekawe, uchylił się od rozstrzygnięcia, czy ustawodawca wprowadził do prawa polskiego art. 12 ust. 1 lit. b) dyrektywy 2006/112, zgodnie z którym państwa członkowskie mogą uznać za podatnika każdego, kto okazjonalnie dokonuje transakcji związanej z działalnością gospodarczą, w szczególności dostawy terenu budowlanego, pozostawiając to do rozważenia sądowi polskiemu.

Pozostało 45% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.