Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy można zwolnić dyscyplinarnie ciężarną nieobjętą ochroną związku

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy w KrakowieDGP
8 października 2008

Kodeks pracy dopuszcza możliwość rozwiązania umowy o pracę z pracownicą w ciąży bez wypowiedzenia z winy pracownicy po uzyskaniu zgody zakładowej organizacji związkowej reprezentującej pracownicę. Czy rozwiązanie umowy w tym trybie jest możliwe również w przypadku braku organizacji związkowej reprezentującej kobietę w ciąży?

Brzmienie przepisu art. 177 par. 1 k.p. może sugerować, iż na rozwiązanie z pracownicą w ciąży umowy o pracę w trybie art. 52 k.p. pozwala jedynie łączne spełnienie dwóch przesłanek: zaistnienie przyczyny uzasadniającej zwolnienie dyscyplinarne oraz zgoda wyrażona przez zakładową organizację związkową. Przyjęcie, że zgoda organizacji związkowej jest niezbędna dla zgodnego z prawem rozwiązania stosunku pracy w omawianym trybie, w sytuacji, w której nie jest w ogóle możliwe jej uzyskanie, wydaje się być jednak nie do pogodzenia z celem wprowadzenia przez ustawodawcę tego elementu do procedury rozwiązania stosunku pracy.

Pozostało 45% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.