Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy zwrot kosztów ubezpieczenia powinien być wliczony do podstawy opodatkowania VAT

Robert Pasternak, partner i radca prawny w Deloitte Legal, Pasternak i Wspólnicy Kancelaria Prawnicza
Robert Pasternak, partner i radca prawny w Deloitte Legal, Pasternak i Wspólnicy Kancelaria PrawniczaDGP
3 marca 2011

W praktyce podatkowej przez długi okres przyjmowano, że otrzymany przez leasingodawcę zwrot kosztów ubezpieczenia przedmiotu leasingu nie podlega podatkowi od towarów i usług (podatek VAT). Jednak Naczelny Sąd Administracyjny 8 listopada 2010 r. (sygn. akt I FPS 3/10) uznał, że z tytułu otrzymanego zwrotu kosztów ubezpieczenia przedmiotu leasingu finansujący (leasingodawca) zobowiązany jest uiścić VAT. Co to oznacza?

Zwrot kosztów ubezpieczenia powinien być wliczony do podstawy opodatkowania VAT w rozumieniu art. 29 ustawy o VAT. Pojawiła się zatem w relacjach leasingodawca – leasingobiorca nowa kwestia dotycząca konieczności opodatkowania za okresy przeszłe zwrotu kosztów ubezpieczenia przedmiotu leasingu. W przypadku większości przedmiotów leasingu, co do których przysługuje prawo do odliczenia podatku naliczonego, kwestia ta zostanie zapewne ugodowo rozstrzygnięta między leasingodawcą a leasingobiorcą. Sprzeczne interesy mogą się natomiast pojawić, gdy prawo leasingobiorcy do odliczenia podatku naliczonego było ograniczone, np. w przypadku samochodów osobowych. W takich przypadkach niezbędna będzie analiza umowy między leasingobiorcą a leasingodawcą w celu określenia, czy leasingobiorca powinien ponieść dodatkowy koszt w postaci VAT.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.