Jak prawidłowo ustalić przychód podatkowy z tytułu objęcia udziałów za aport

Andrzej Dębiec, partner, kancelaria Hogan Lovells
Andrzej Dębiec, partner, kancelaria Hogan LovellsDGP
25 sierpnia 2011

Rozliczenie objęcia udziałów w zamian za wkład niepieniężny budzi wątpliwości. Czy organy podatkowe mogą oszacować przychód z tytułu objęcia udziałów u wnoszącego aport na podstawie wartości rynkowej?

Zgodnie z art. 17 ust. 1 pkt 9 ustawy o PIT za przychody z kapitałów pieniężnych uważa się nominalną wartość udziałów (akcji) w spółce mającej osobowość prawną otrzymanych w zamian za wkład niepieniężny. Jednakże brzmienie ust. 2 przywołanego przepisu nakazuje przy ustalaniu wartości przychodów odpowiednie stosowanie art. 19, zgodnie z którym przychodem jest wartość wyrażona w cenie określonej w umowie. Jeżeli jednak cena znacznie odbiega od wartości rynkowej, przychód określa organ podatkowy w wysokości wartości rynkowej. W praktyce wątpliwości budzi możliwość szacowania przychodu przez organy podatkowe w przypadku otrzymania udziałów w zamian za aport. Problem rozstrzygnął NSA w wyroku z 5 maja 2011 r. (sygn. akt II FSK 2186/09).

Pozostało 40% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.