Czy opodatkować wkłady niepieniężne wnoszone do spółki jawnej

Andrzej Dębiec, partner, kancelaria Hogan Lovells
Andrzej Dębiec, partner, kancelaria Hogan LovellsDGP
30 grudnia 2010

Opodatkowanie wkładów niepieniężnych do spółek osobowych budzi wątpliwości. Czy wniesienie aportu przed 1 stycznia 2011 r. spowoduje powstanie przychodu?

Od 1 stycznia 2011 r. zwolnione z opodatkowania będą dochody uzyskiwane z tytułu wniesienia przez wspólników wkładów do spółek osobowych. Dotychczas kwestia ta budziła jednak wiele kontrowersji i podatnicy mają z tym problem. Przykładowo w sprawie dotyczącej wniesienia przedsiębiorstwa do spółki jawnej organy podatkowe uznały, że po stronie wspólnika powstał przychód, ponieważ otrzymał on udział kapitałowy równy wartości wkładu. W konsekwencji operację taką należy uznać za odpłatne zbycie majątku, o którym mówi art. 14 ust. 2 pkt 1 ustawy o PIT. W jego wyniku powstaje przychód z działalności gospodarczej, który należy opodatkować na zasadach ogólnych.

Pozostało 11% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.