Jak opodatkowany jest przychód powstały z objęcia akcji za aport

dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy Marciniuk i Wspólnicy
dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy Marciniuk i Wspólnicy Fot. Wojciech GórskiDGP
13 lipca 2010

Wspólnik obejmujący udziały lub akcje w zamian za aport w postaci udziałów w innej spółce uzyskuje przychód. Jak ustalić podstawę opodatkowania w przypadku takiego przychodu?

Wartość nominalna objętych udziałów w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością i akcji w spółce akcyjnej stanowi przychód z kapitałów pieniężnych podlegający opodatkowaniu PIT, w przypadku objęcia ich za wkład niepieniężny w innej postaci niż przedsiębiorstwo lub jego zorganizowana część. Zatem przychód podatkowy stanowi wartość nominalną udziałów objętych w zamian za aport w postaci udziałów czy akcji w innej spółce. Zgodnie z art. 17 ust. 2 ustawy o PIT do ustalenia wysokości tego przychodu stosuje się odpowiednio art. 19 tej ustawy.

Pozostało 55% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.