Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy darowizny na rachunek inny niż obdarowanego korzystają z prawa do ulgi w podatku od spadków i darowizn

Michał Grzybowski, doradca podatkowy, dyrektor w Ernst & Young
Michał Grzybowski, doradca podatkowy, dyrektor w Ernst & YoungDGP
15 czerwca 2011

Wydane przez NSA orzeczenie z 25 marca tego roku wydaje się potwierdzać zakończenie istotnego sporu, dotyczącego zastosowania zwolnienia dla tzw. grupy zerowej, w podatku od spadków i darowizn. Czy zatem podatnicy będą korzystać z ulgi, jeśli dokonają darowizny na rachunek bankowy inny niż obdarowanego?

Do momentu wydania innego orzeczenia NSA w kwietniu zeszłego roku, podejście władz skarbowych było niekorzystne dla podatników. Zarówno w ramach postępowań o wydanie interpretacji, jak i w tzw. postępowaniach wymiarowych organy skarbowe niemal jednolicie odmawiały prawa do skorzystania ze zwolnienia przy przekazaniu darowizny na rachunek bankowy inny niż obdarowanego. Twierdziły, że wymóg wskazany w art. 4a ust. 1 ustawy o podatkach od spadków i darowizn nakazuje wpłatę na rachunek bankowy prowadzony na imię obdarowanego. W praktyce zdarzało się, że darczyńcy, np. rodzice, przekazywali środki dla obdarowanych bezpośrednio na rzecz dewelopera czy indywidualnego sprzedawcy nieruchomości, której wartość w ten sposób darowali swoim zstępnym. Według władz skarbowych dokonane wpłaty na rzecz takiego wierzyciela beneficjenta darowizny nie spełniały przesłanek do zwolnienia z opodatkowania. W efekcie organy skarbowe ustalały podatek należny z tytułu darowizny, tak jakby zwolnienie przewidziane dla tzw. grupy zerowej nie miało zastosowania.

Pozostało 21% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.