Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy wnoszenie dopłat do spółki jest neutralne podatkowo

Andrzej Dębiec, partner, Kancelaria Lovells
Andrzej Dębiec, partner, Kancelaria LovellsDGP
20 listopada 2008

Wspólnicy mają do dyspozycji wiele możliwości w zakresie finansowania działalności spółki. Jedną z nich jest przewidziana w kodeksie spółek handlowych możliwość wnoszenia przez wspólników dopłat. Jakie konsekwencje podatkowe wiążą się z dokonywaniem dopłat?

Dopłaty mogą okazać się interesującą formą finansowania spółki z uwagi na ich neutralność podatkową, którą zapewnia art. 11 ust. 4 pkt 11 ustawy o CIT. Przepis ten stanowi, że dopłaty nie stanowią przychodu podlegającego opodatkowaniu. Ponadto, dopłaty nie muszą być oprocentowane, tzn. spółka może być zobowiązana do ich zwrotu na rzecz wspólników w kwocie nominalnej. Nie pojawią się więc w przypadku dopłat problemy występujące w przypadku udzielania pożyczek przez wspólników związane z koniecznością określenia odsetek za korzystanie z kapitału.

Pozostało 1% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.