Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy fuzja wpływa na zwolnienie z podatku od dywidend

dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy, Marciniuk i Wspólnicy
dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy, Marciniuk i Wspólnicy Fot. Wojciech GórskiDGP
10 sierpnia 2010

Jednym z warunków zwolnienia dywidendy i innych przychodów z tytułu udziału w zyskach osób prawnych jest nieprzerwane posiadanie udziałów lub akcji w spółce zależnej przez okres 2 lat. Jakie problemy wiążą się z dotrzymaniem tego terminu?

Dwuletni okres, o którym mowa w art. 22 ust. 4a ustawy o CIT może upłynąć również po dniu uzyskania przychodu przez spółkę dominującą. W przypadku połączenia spółek pojawiają się dwie wątpliwości. Po pierwsze, czy przejęcie spółki zależnej przez spółkę dominującą przed upływem 2 lat posiadania udziałów (akcji) w spółce przejmowanej pozbawia spółkę dominującą prawa do zwolnienia z podatku w stosunku do wypłaconych uprzednio dywidend. Po drugie, czy spółka przejmująca, która w ramach przejęcia nabyła udziały (akcje) spółek zależnych spółki przejmowanej, będzie mogła uwzględniać przy obliczaniu 2-letniego okresu ich posiadania także czas, w którym były one w posiadaniu spółki przejmowanej. W obu kwestiach organy podatkowe zajmują stanowisko niekorzystne dla podatników. Taką sytuację należy ocenić negatywnie.

Pozostało 27% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.