Przedsiębiorcy mają szerokie możliwości finansowania swojej działalności. Oprócz pożyczek od instytucji finansowych często konkurencyjnym i tańszym sposobem finansowania może okazać się np. zaciągnięcie pożyczki od spółki z grupy. W takiej sytuacji, zwłaszcza gdy pożyczkodawcą jest wspólnik - osoba fizyczna niebędąca przedsiębiorcą, lub w innych przypadkach, gdy pożyczka nie podlega opodatkowaniu VAT, po stronie pożyczkobiorcy może powstać obowiązek zapłaty podatku od czynności cywilnoprawnych (PCC). Czy zapłacony podatek może stanowić koszt uzyskania przychodu?
PCC uiszczony od umowy pożyczki może, przy spełnieniu określonych warunków, zostać odliczony od przychodu jako koszt jego uzyskania. Zgodnie z ustawą o CIT przesłanką pozwalającą na zaliczenie danego wydatku do kosztów jest stwierdzenie, że został on poniesiony przez podatnika w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów. Jednocześnie wydatek taki nie może być objęty katalogiem wydatków, które nie mogą być uznane za koszt na podstawie art. 16 ust. 1 ustawy o CIT.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)