Czy strata z działalności przedawnia się razem z zobowiązaniem podatkowym

Andrzej Dębiec, partner, kancelaria Hogan Lovells
Andrzej Dębiec, partner, kancelaria Hogan LovellsDGP
27 stycznia 2011

W praktyce organów podatkowych oraz orzecznictwie istnieją różne stanowiska w kwestii terminu przedawnienia straty wynikłej z nadwyżki kosztów nad przychodami. Kiedy następuje przedawnienie straty podatkowej?

Zgodnie z jednym ze stanowisk w odniesieniu do straty należy w zakresie przedawnienia stosować art. 70 Ordynacji podatkowej. Przedawnienie powinno się odnosić do wszystkich elementów konstrukcyjnych podatku, które wynikają z tego samego obowiązku podatkowego co potencjalne zobowiązanie podatkowe. Dotyczy to w szczególności straty podatkowej.

Pozostało 47% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.