Przejęcie innej spółki wiąże się nieodłącznie z koniecznością poniesienia licznych kosztów. Czy wydatki poniesione przez spółki przejmowane mogą stanowić koszt podatkowy?
Proces łączenia spółek, dokonywany w trybie art. 429 par. 1 pkt 1 kodeksu spółek handlowych, wiąże się z ponoszeniem kosztów zarówno przez spółkę przejmującą, jak i przez spółki przejmowane. Wątpliwość dotyczy możliwości uznania za koszt uzyskania przychodów wydatków ponoszonych przez spółki przejmowane, skoro faktycznie wiążą się one z zakończeniem bytu prawnego tych spółek.
Autopromocja
Pozostało 20% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 20% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
