Na potrzeby prowadzonej działalności gospodarczej spółka z o.o. dokonuje zakupu biletów lotniczych od zagranicznych przewoźników. Loty są wykonywane na trasach międzynarodowych. Zakup biletu jest potwierdzany fakturą zawierającą nazwę przewoźnika i trasę przelotu. Kwota wskazana na fakturze przelewana jest na rachunek bankowy lub opłacana kartą kredytową. Posiadamy certyfikat rezydencji przesłany przez zagranicznych przewoźników drogą elektroniczną. Czy w związku z tym, że spółka posiada certyfikat rezydencji przesłany drogą elektroniczną, a nie posiada jego oryginału, jest zobowiązana stosownie do art. 26 ust. 1 ustawy o CIT do poboru podatku u źródła z tytułu należności wypłacanych zagranicznym przewoźnikom?
Podatek dochodowy z tytułu przychodów uzyskanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez podatników, o których mowa w art. 3 ust. 2 ustawy o CIT (tj. niemających na terytorium Polski siedziby lub zarządu), ustala się w wysokości 10 proc. tych przychodów (zob. art. 21 ust. 1 pkt 4 ustawy o CIT). Artykuł 21 ust. 1 pkt 4 ustawy o CIT stosuje się z uwzględnieniem umów w sprawie zapobiegania podwójnemu opodatkowaniu, których stroną jest Polska (zob. art. 21 ust. 2 ustawy o CIT).
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)