W ramach optymalizacji wzajemnych rozliczeń między spółką a wspólnikiem, zamiast wypłaty dywidendy pieniężnej wspólnikowi może być wydana rzecz lub prawo majątkowe. Czy w związku z wydaniem takiej dywidendy spółka rozlicza CIT?
Organy podatkowe najczęściej uznają w takiej sytuacji, że przeniesienie prawa własności w drodze wypłaty dywidendy w postaci niepieniężnej należy traktować na gruncie ustawy o CIT na równi ze zbyciem tego prawa. Z punktu widzenia przepisów podatkowych sytuacja ta jest tożsama ze sprzedażą przez spółkę takiego prawa, co wiąże się z uzyskaniem przychodu podatkowego. W konsekwencji w przypadku wypłaty dywidendy niepieniężnej po stronie spółki, zgodnie z art. 12 ust. 1 ustawy o CIT powstanie przychód z odpłatnego zbycia praw. Dodatkowo zastosowanie znajdzie art. 14 ust. 1 ustawy o CIT, pozwalający organom podatkowym na szacowanie uzyskanego przez spółkę przychodu.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.

!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)