Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy jest VAT od bezpłatnego przekazania związanego z przedsiębiorstwem

Hubert Jądrzyk, partner PricewaterhouseCoopers
Hubert Jądrzyk, partner PricewaterhouseCoopersDGP
1 września 2008

Czy nieodpłatne przekazanie towarów na cele związane z prowadzonym przedsiębiorstwem podlega opodatkowaniu VAT?

Problem ten był ostatnio przedmiotem rozstrzygnięcia Wojewódzkiego Sądu Administracyjny w Warszawie. 20 sierpnia 2008 r. WSA orzekł, że przepis art. 7 ust. 2 ustawy o VAT w brzmieniu obowiązującym od 1 czerwca 2005 r. zrównuje z odpłatną dostawą towarów nieodpłatne przekazania towarów na cele inne niż związane z prowadzonym przez podatnika przedsiębiorstwem. Warunkiem jest, aby przy nabyciu tych towarów podatnikowi przysługiwało prawo do odliczenia VAT naliczonego. Zdaniem sądu przepis ten nie daje obecnie podstaw do przyjęcia, że opodatkowaniu podlega przekazanie towarów bez wynagrodzenia na cele związane z prowadzonym przez podatnika przedsiębiorstwem.

Pozostało 34% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.