Dziennik Gazeta Prawana logo

Przegapiłeś dzień spłaty karty kredytowej? Karnej opłaty nie wliczysz w koszty podatkowe

Opłata bankowa za nieterminową spłatę zadłużenia z karty kredytowej nie może być kosztem podatkowym przedsiębiorcy.

Przedsiębiorcy mający firmowe karty kredytowe mogą mieć problemy z uregulowaniem zadłużenia wobec banku w czasie przewidzianym umową. W sytuacji nieterminowej spłaty zobowiązania bank może nałożyć na dłużnika dodatkową opłatę. Taka opłata stanowi formę kary umownej. Czy zatem jej zapłatę przedsiębiorca może zaliczyć do kosztów na podstawie art. 22 ust. 1 ustawy o PIT (t.j. Dz.U. z 2010 r., nr 51, poz. 307 z późn. zm.)?

Pozostało 44% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.