Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy w podatku od towarów i usług mogą wystąpić różnice kursowe

Mirosław Michna, partner, doradca podatkowy, Firma Doradcza KPMG
Mirosław Michna, partner, doradca podatkowy, Firma Doradcza KPMG Fot. Wojciech GórskiDGP
6 sierpnia 2010

24 stycznia 2009 r. została zniesiona tzw. zasada walutowości, która ograniczała możliwość wyrażania świadczeń w transakcjach pomiędzy podmiotami polskimi wyłącznie w polskiej walucie. Jaki to ma wpływ na rozliczenia VAT?

Kwestię tą reguluje art. 31 a ustawy o VAT, nakazując dla potrzeb przeliczenia wartości podstawy opodatkowania na złote – a więc najczęściej na moment wystawienia faktury – przyjęcie kursu średniego danej waluty obcej ogłoszonego przez Narodowy Bank Polski na ostatni dzień roboczy poprzedzający dzień powstania obowiązku podatkowego. W przypadku gdy podatnik może wystawić fakturę przed powstaniem obowiązku podatkowego i wystawi ją w przewidzianym przepisami terminie, a kwoty stosowane do określenia podstawy opodatkowania są określone w walucie obcej na tej fakturze, przeliczenia na złote należy dokonać według kursu średniego danej waluty obcej ogłoszonego przez Narodowy Bank Polski na ostatni dzień roboczy poprzedzający dzień wystawienia faktury. Zgodnie z przepisami rozporządzenia regulującego zasady wystawiania faktur kwoty VAT na fakturach wykazuje się w złotych bez względu na to, w jakiej walucie określona jest kwota należności na fakturze.

Pozostało 1% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.