Dziennik Gazeta Prawana logo

W jaki sposób należy rozliczyć wydatki prywatyzowanego przedsiębiorstwa

Andrzej Dębiec partner, Kancelaria Lovells
Andrzej Dębiec partner, Kancelaria LovellsDGP
28 sierpnia 2008

Czy w związku z prywatyzacją bezpośrednią przedsiębiorstwa państwowego następca prawny może zaliczyć do kosztów podatkowych wydatki poniesione wcześniej przez to przedsiębiorstwo?


W przypadku przekazania prywatyzowanego przedsiębiorstwa państwowego spółce do odpłatnego korzystania mamy do czynienia z następstwem prawnym wynikającym z art. 93 par. 1 i art. 94 Ordynacji podatkowej. Przepisy te stanowią, że przy braku odmiennych przepisów szczególnych, nabywcy przedsiębiorstw państwowych oraz spółki, które na podstawie przepisów o prywatyzacji i komercjalizacji przedsiębiorstw państwowych nabyły lub przejęły te przedsiębiorstwa, wstępują we wszelkie przewidziane w przepisach prawa podatkowego prawa i obowiązki przedsiębiorstwa państwowego. Pojęcie przejęcia ogółu praw i obowiązków należy rozumieć szeroko, a zatem dotyczy również prawa do rozliczenia kosztów podatkowych, które nie mogły być rozliczone wcześniej przez przedsiębiorstwo. Przykładem takich kosztów mogą być wydatki na produkcję w toku, które dotyczą okresów przyszłych, tj. okresu po dokonaniu prywatyzacji. Jeżeli następca prawny przedsiębiorstwa może powiązać te wydatki z uzyskanymi przychodami, nie ma przeszkód prawnych do zaliczenia ich do kosztów uzyskania przychodów.

Pozostało 30% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.