Dziennik Gazeta Prawana logo

Pierwsze zasiedlenie ogrodzenia następuje z zasiedleniem budynku

Rafał Ciołek, doradca podatkowy, dyrektor w firmie doradczej KPMG
Rafał Ciołek doradca podatkowy, dyrektor w firmie doradczej KPMGDGP / Wojtek Górski
11 maja 2012

Kwalifikacja ogrodzenia na działce jako budowli na potrzeby stosowania zwolnienia z VAT to niejedyny praktyczny problem w rozliczeniu dostawy takiego gruntu. Jakie jeszcze warunki muszą być spełnione, aby sprzedaż była zwolniona z opodatkowania?

Dla zastosowania zwolnienia regulowanego w art. 29 ust. 5 w powiązaniu z art. 43 ust. 1 pkt 10 ustawy o VAT konieczne jest także ustalenie, czy dostawa nieruchomości gruntowej (przy założeniu, że ogrodzenie stanowi budowlę, będzie to dostawa przęseł ogrodzeniowych wraz z częścią nieruchomości gruntowej) nie jest dokonywana w ramach pierwszego zasiedlenia w rozumieniu art. 2 pkt 14 ustawy o VAT. Jeżeli okaże się, że w odniesieniu do tej część nieruchomości pierwsze zasiedlenie już nastąpiło, to należałoby dodatkowo potwierdzić, że między pierwszym zasiedleniem a dostawą nieruchomości upłynął okres dłuższy niż 2 lata.

Pozostało 64% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.