Dziennik Gazeta Prawana logo

Komercyjne szkolenia zawodowe a zwolnienie z VAT. Co na to NSA?

Grupa ludzi na szkoleniu.
Szkolenia zawodowe mogą być zwolnione z VAT, nawet jeśli mają komercyjny charakter.shutterstock
13 października 2025

To, że podatnik nie prowadzi szkoleń w formach i na zasadach przewidzianych w odrębnych przepisach, nie jest wystarczającym powodem, by pozbawić go prawa do zwolnienia z VAT. Podobnie jak komercyjny charakter kursów – orzekł po raz kolejny NSA.

Powodem takiej wykładni sądu jest niezgodność art. 43 ust. 1 pkt 29 lit. a ustawy o VAT z prawem unijnym. Polski przepis odwołuje się do kryterium, którego nie ma w dyrektywie VAT.

Pozostało 94% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.