Dziennik Gazeta Prawana logo

Zatrudniasz obcokrajowca? Uważaj na PIT

Sporządzenie PIT-11. Najczęściej zadawane pytania
Sporządzenie PIT-11. Najczęściej zadawane pytaniaInne
13 lutego 2017

Ta nowa zasada utrudnia życie firmom, które zatrudniają obcokrajowców niemających statusu polskiego rezydenta. Fiskus może bowiem podważać miejsce opodatkowania takich przychodów

W minionych latach zagadnienie podatku u źródła budziło wątpliwości, ale na gruncie podatku dochodowego od osób fizycznych w pewnych sytuacjach już w poprzednich latach stosunkowo łatwo można było rozstrzygnąć, czy do przychodu osoby mającej miejsce zamieszkania poza granicami Polski mają zastosowanie krajowe regulacje. Niestety, prawodawca, z sobie znanych powodów (zapewne dla uszczelnienia systemu podatkowego), od 1 stycznia 2017 r. znowelizował art. 3 ust. 2b ustawy o PIT, który rozszerza katalog okoliczności decydujących o tym, że do dochodów (przychodów) obcokrajowca zastosowanie mają regulacje polskiej ustawy o PIT. I tak pkt 1 i 2 tego przepisu pozostały bez zmian, 3 i 4 uległy niewielkiej modyfikacji, a zupełnie nowe regulacje zamieszczono w pkt 5–7. 

Pozostało 94% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.