Dokonaliśmy zakupu w jednej z sieci handlowych, informując sprzedawcę, że zakup dokonywany jest na firmę. Sprzedawca poinformował nas, że zakupy firmowe do 450 zł są przez sieć dokumentowane paragonami z NIP, a faktury są wystawiane tylko do zakupów na wyższe kwoty. Czy jest to dopuszczalne postępowanie? Czy możemy na podstawie otrzymanego paragonu żądać wystawienia nam faktury przez sieć handlową?
Od 1 stycznia 2013 r. w niektórych przypadkach podatnicy mogą dokumentować sprzedaż fakturami o znacznie ograniczonej treści (tzw. faktury uproszczone). Obecnie możliwość wystawiania takich faktur przewiduje art. 106e ust. 5 pkt 3 ustawy o VAT. Takie faktury można wystawiać, jeżeli kwota należności ogółem nie przekracza kwoty 450 zł (albo kwoty 100 euro, jeżeli kwota ta określona jest w euro).
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.