Dziennik Gazeta Prawana logo

Jak dokonać przeliczenia podatku zapłaconego za granicą

dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy Marciniuk i Wspólnicy
dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy Marciniuk i WspólnicyDGP
18 listopada 2008

Podatnicy mieszkający w Polsce i osiągający dochody za granicą zasadniczo powinni rozliczyć w kraju całość uzyskanych przez siebie dochodów, w szczególności jeżeli ma do nich zastosowanie tzw. metoda proporcjonalnego odliczenia. Dla tych podatników istotnego znaczenia nabiera kwestia przeliczenia dla potrzeb opodatkowania w Polsce kwot podatku wyrażonego w walucie obcej. W jaki sposób tego dokonać?

Sposoby przeliczenia na złote podatku wyrażonego w walucie obcej zostały zawarte w art. 11 ust. 3 i 4 ustawy o PIT. Zgodnie z tymi regulacjami, podatek można przeliczyć albo według kursu kupna ogłoszonego przez bank, z którego usług korzystał podatnik, albo kursu średniego ogłaszanego przez NBP. Nowelizacja ustawy o PIT z 6 listopada 2008 r., która czeka na podpis prezydenta, precyzuje, że w drugim przypadku chodzi o kurs z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania przychodu.

Pozostało 52% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.