Jakie szczególne regulacje tzw. usług technicznych zawierają umowy podatkowe

Dr Janusz Fiszer, Kancelaria Prawna White & Case, Uniwersytet Warszawski
Dr Janusz Fiszer, Kancelaria Prawna White & Case, Uniwersytet WarszawskiDGP
10 maja 2011

Typowe umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, oparte na Modelowej Konwencji OECD (MK OECD), nie zawierają postanowień dotyczących tzw. usług technicznych lub usług o charakterze doradczym. Co to oznacza?

Tego typu dochód – jako związany z zyskami przedsiębiorstw – powinien być opodatkowany tak jak inne zyski przedsiębiorstw, czyli w państwie siedziby przedsiębiorstwa, a ewentualnie także w państwie obcym, gdzie dane przedsiębiorstwo ewentualnie posiada tzw. zakład, czyli zgodnie z art. 7 MK OECD (Zyski przedsiębiorstw) w związku z art. 5 MK OECD (Zakład).

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.