Dziennik Gazeta Prawana logo

"Polska akcyza nadal niezgodna z przepisami unijnej dyrektywy"

Dr Elżbieta Lis, doradca podatkowy w kancelarii KSP stowarzyszonej z kancelarią Salans
Dr Elżbieta Lis, doradca podatkowy w kancelarii KSP stowarzyszonej z kancelarią SalansDGP
13 października 2010

W wyroku z 30 lipca 2010 r. (sygn. akt III SA/Gl 677/10), który ostatnio został opublikowany, WSA w Gliwicach zgodził się, że opodatkowanie akcyzą olejów smarowych jest niezgodne z Dyrektywą Energetyczną 2003/96/WE. Co wynika z przepisów unijnych?

Dyrektywa Energetyczna nie ma zastosowania m.in. do produktów energetycznych wykorzystywanych do celów innych niż paliwo silnikowe lub paliwo do ogrzewania. WSA we wskazanym wyroku jednoznacznie stwierdził, że art. 2 ust. 4 dyrektywy energetycznej wprost zakazuje państwu członkowskiemu utrzymywania w mocy normy pozwalającej na opodatkowanie akcyzą olejów wykorzystywanych do celów innych niż napędowe lub opałowe, czyli np. smarowych. Co więcej, sąd potwierdził, że ten przepis jest bezwarunkowy, a obowiązek, który nakłada, jest sformułowany jednoznacznie – oleje smarowe oraz oleje odpadowe nie powinny podlegać akcyzie.

Pozostało 70% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.