Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy umowa pożyczki udzielonej przez spółkę VAT podlega opodatkowaniu podatkiem od czynności cywilnoprawnych?

pożyczka pieniądze
Shutterstock
22 lipca 2023

Dyrektor KIS potwierdził, że czynność udzielenia pożyczki będzie zwolniona z opodatkowania podatkiem od towarów i usług na mocy art. 43 ust. 1 pkt 38 ustawy o podatku od towarów i usług i znajdzie zastosowanie wyłączenie zawarte w art. 2 pkt 4 lit. b) ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych - w związku z tym, umowa pożyczki będzie wyłączona z opodatkowania w podatku od czynności cywilnoprawnych.

Umowa pożyczki ze spółką

Pożyczkobiorca, będący wspólnikiem spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, zarejestrowanej jako podatnik podatku od towarów i usług, zwrócił się o interpretację w zakresie podatku od czynności cywilnoprawnych. Wnioskodawca jako osoba fizyczna nie jest czynnym podatnikiem podatku od towarów i usług.

Spółka, która nie prowadzi działalności finansowej, chciała zawrzeć z Pożyczkobiorcą umowę pożyczki pieniężnej na 1 800 000 zł na okres 5 lat.

W tym stanie sprawy zostało zadane pytanie: Czy umowa pożyczki udzielona Panu przez Spółkę podlega opodatkowaniu podatkiem od czynności cywilnoprawnych na podstawie art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. b) ustawy o podatku od czynności i tym samym czy na Panu będzie ciążył obowiązek zapłaty podatku od czynności cywilnoprawnych?

Brak PCC

W odpowiedzi na zapytanie, Dyrektor KIS wyjaśnił, że umowa pożyczki udzielona przez Spółkę dla Pożyczkobiorcy generalnie podlega opodatkowaniu podatkiem od czynności cywilnoprawnych. Jednakże, zgodnie z art. 2 pkt 4 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych, decydujący nie jest fakt, że strony umowy posiadają status podatnika VAT, ale jedynie to, czy dana konkretne czynność jest opodatkowana podatkiem od towarów i usług lub czy przynajmniej jedna ze stron jest z niego zwolniona.

Organ powołał się na przepisy ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych, które wyłączają z opodatkowania podatkiem od czynności cywilnoprawnych czynności, które podlegają opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług lub które są zwolnione z tego podatku.

"Z interpretacji indywidualnej znak: 0111-KDIB3-1.4012.391.2023.4.MG w zakresie podatku od towarów i usług wynika, że:

-umowa pożyczki będzie stanowiła odpłatne świadczenie usług, zatem będzie podlegać opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług,

-czynność udzielenia odpłatnej pożyczki przez Pożyczkodawcę będzie korzystać ze zwolnienia z tego podatku na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 38 ustawy o podatku od towarów i usług.

Skoro z rozstrzygnięcia zawartego w interpretacji z zakresu podatku od towarów i usług wynika, że omawiana czynność udzielenia pożyczki będzie zwolniona z opodatkowania podatkiem od towarów i usług na mocy art. 43 ust. 1 pkt 38 ustawy o podatku od towarów i usług, to w powyższej sprawie znajdzie zastosowanie wyłączenie zawarte w art. 2 pkt 4 lit. b) ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych. W takim przypadku, opisana umowa pożyczki będzie wyłączona z opodatkowania podatkiem od czynności cywilnoprawnych. To oznacza, że na Panu jako pożyczkobiorcy nie będzie ciążył obowiązek podatkowy w podatku od czynności cywilnoprawnych." - wskazał organ. 

Podsumowanie

Z udzielonej interpretacji wynika, że umowa pożyczki udzielonej przez Spółkę Pożyczkobiorcy podlega opodatkowaniu podatkiem od czynności cywilnoprawnych. Jednakże, istotnym czynnikiem jest fakt, czy umowa pożyczki jest opodatkowana podatkiem od towarów i usług lub czy przynajmniej jedna ze stron jest z niego zwolniona. W przypadku Spółki, która nie prowadzi działalności finansowej i nie udziela pożyczek na co dzień, umowa pożyczki może być wyłączona z opodatkowania podatkiem od czynności cywilnoprawnych.

Podatnik może być zwolniony z obowiązku zapłaty podatku od czynności cywilnoprawnych w związku z zawarciem umowy pożyczki. 

Źródło: Interpretacja indywidualna z dnia 13 lipca 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB2-3.4014.163.2023.3.BD

Źródło: gazetaprawna.pl
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.