Wynajęliśmy innej firmie lokal użytkowy na dwa lata, a spłata czynszu była jeszcze zabezpieczona poręczeniem osoby fizycznej. Obecnie spółka ta zalega z zapłatą czynszu, dlatego wypowiedzieliśmy jej umowę najmu. Z kolei poręczyciel przysłał odwołanie poręczenia, powołując się na przepisy kodeksu cywilnego. Czy miał do tego prawo? Czy możemy domagać się spłaty od poręczyciela?
Kodeks cywilny w art. 876 i następnych (dalej: k.c.) określa m.in., że przez umowę poręczenia poręczyciel zobowiązuje się wykonać względem wierzyciela zobowiązanie na wypadek, gdyby dłużnik nie wykonał swojego świadczenia. Oświadczenie poręczyciela musi być złożone w formie pisemnej pod rygorem nieważności.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)