Reklama mojego wyrobu medycznego jest obecnie w dystrybucji. Emisja rozpoczęła się na początku kwietnia br., a jej koniec jest zaplanowany na 31 sierpnia br. W międzyczasie zmieniły się przepisy, zgodnie z którymi nowe przekazy reklamowe wspomnianych produktów mają zawierać m.in. ostrzeżenie „To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją używania lub etykietą”. Moja reklama nie zawiera takiej informacji. Czy zatem może być dalej rozpowszechniana?
Odpowiedź jest krótka – nie. Zgodnie bowiem z rozporządzeniem ministra zdrowia z 21 kwietnia 2023 r. w sprawie reklamy wyrobów medycznych (Dz.U. z 2023 r. poz. 817), które zaczęło obowiązywać 13 maja br., przekazy reklamowe wyrobów medycznych, których rozpowszechnianie rozpoczęto przed wejściem w życie wspomnianego aktu wykonawczego, mogły być emitowane w pierwotnej formie tylko do 30 czerwca br. Do tego czasu przedsiębiorcy mieli czas na usunięcie lub dostosowanie do nowych przepisów dostępnych dla odbiorców materiałów reklamowych. Jeśli od 1 lipca nadal rozpowszechniają sprzeczne z przepisami materiały reklamowe, może zostać im wymierzona kara – nawet do 5 mln zł. Również art. 143 ustawy o wyrobach medycznych nie pozwala na utrzymanie w obrocie reklamy udostępnianej przed wejściem w życie nowych przepisów, bez względu na to, czy ich rozpowszechnianie rozpoczęto 10 lat, czy miesiąc temu.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)