Wójt gminy wydał decyzję nakazującą mi niezwłoczne przyłączenie budynku do sieci kanalizacyjnej. Budynek (użytkowany dopiero od kilku miesięcy) jest w części zamieszkany, a w innej jego części prowadzę warsztat samochodowy. Na nieruchomości jest zbiornik bezodpływowy. Czy decyzja wójta jest legalna? Czy nie ma żadnej karencji czasowej?
Ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach w art. 5 wskazuje, że właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku m.in. dzięki przyłączeniu nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub – w przypadku, gdy budowa takiej sieci jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona – wyposażeniu nieruchomości w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych lub w przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych, które spełniają wymagania określone w przepisach odrębnych. Przy czym przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej nie jest obowiązkowe, jeżeli nieruchomość jest wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków spełniającą wymagania określone w przepisach odrębnych.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)