Prowadzę działalność gastronomiczną w nadmorskiej gminie i mam tzw. ogródek. Rusza sezon, a gmina przyjęła uchwałę w sprawie opłaty targowej. Zwolniła od niej sprzedaż na targowiskach stanowiących mienie gminy. Prowadzimy handel na terenie prywatnym, więc nasza firma i inne muszą płacić codziennie niemal 100 zł opłaty targowej, co daje w skali miesiąca znaczne kwoty. Czy gmina może też zwolnić nasz handel z opłat?
Z art. 15 ustawy o podatkach i opłatach lokalnych (dalej: u.p.o.l.) wynika, że rada gminy może wprowadzić opłatę targową. Pobiera się ją „od osób fizycznych, osób prawnych oraz jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej, dokonujących sprzedaży na targowiskach”. Natomiast targowiskami są wszelkie miejsca, w których jest prowadzona sprzedaż. Wprowadzenie opłaty targowej jest dla gminy fakultatywne, a rada gminy ma możliwość określenia jej także za sprzedaż na targowiskach/terenach prywatnych.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)