Nasza spółka we wrześniu złożyła do urzędu gminy wniosek o zamianę należącej do nas nieruchomości z działką gminną. Do dziś nie dostaliśmy odpowiedzi. Wójt twierdzi, że gmina nie ma terminu na zawarcie takiej umowy. Czy można wnieść skargę i ile to kosztuje?
Zamiana nieruchomości z gminą jest dopuszczalna. W art. 13 ust. 1 ustawy o gospodarce nieruchomościami postanowiono m.in., że nieruchomości – z zastrzeżeniem wyjątków wynikających z ustaw – mogą być przedmiotem obrotu, w tym zamiany. Jak zaś postanowiono w art. 603 kodeksu cywilnego – przez umowę zamiany każda ze stron zobowiązuje się przenieść na drugą stronę własność rzeczy w zamian za zobowiązanie się do przeniesienia własności innej rzeczy. Jednakże ani przepisy wspomnianej ustawy o gospodarce nieruchomościami, ani kodeksu cywilnego nie określają kwestii terminów zawierania umów, w tym umowy zamiany, której stroną jest jednostka samorządu terytorialnego. Niemniej jednak wójt gminy nie powinien być bierny w rozpoznaniu wniosku spółki, gdyż przepisy jednocześnie przewidują miesięczny termin na rozpoznanie wniosku. Co oznacza, że w ciągu miesiąca od wniesienia pisma ww. sprawie wójt powinien zająć jakiekolwiek stanowisko, np. wskazać, że nieruchomość nie podlega zamianie. Skoro dopuścił się zaniechania, to spółka może skorzystać z mechanizmów wpływu na bezczynność wójta.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)