Celem towarzystw budownictwa społecznego jest wynajmowanie lokali osobom o średnich zarobkach. Czy to jednak oznacza, że nie mogą sprzedawać budynków, w których się znajdują takie mieszkania?
Odpowiedzi na to budzące duże wątpliwości pytanie udzieli już wkrótce Sąd Najwyższy. Przepisy o sprzedaży takich nieruchomości nic nie mówią. Zgodnie z art. 27 ustawy o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego (t.j. Dz.U. z 2013 r. poz. 255 – dalej u.f.p.b.m.) przedmiotem działania towarzystwa budownictwa społecznego (TBS) jest budowanie domów mieszkalnych i ich eksploatacja na zasadach najmu.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)