Dziennik Gazeta Prawana logo

Kiedy przedsiębiorcy, który musiał zwrócić pomoc, należy się odszkodowanie

Jarosław Chałas, partner zarządzający Kancelarii Prawnej Chałas i Wspólnicy
Jarosław Chałas, partner zarządzający Kancelarii Prawnej Chałas i WspólnicyDGP
6 października 2009

Jeżeli organ udzielający pomocy publicznej nie udzielił istotnych informacji przedsiębiorcom i muszą oni takie wsparcie zwrócić z odsetkami, to czy mogą domagać się naprawienia szkody?

Sprawą szczególnej wagi jest możliwość pociągnięcia do odpowiedzialności odszkodowawczej organów, na których ciążą obowiązki określone w ustawie o postępowaniu w sprawach dotyczących pomocy publicznej. Wynikają one m.in. z art. 38 tej ustawy, zgodnie z którym jednostka udzielająca wsparcia jest zobowiązana do poinformowania przedsiębiorcy na piśmie o zatwierdzeniu projektu przez Komisję Europejską bądź o braku obowiązku notyfikacji. Jeśli zatem organ udzielający pomocy poinformuje beneficjenta o braku obowiązku zgłoszenia projektu np. mieszczącego się w zakresie wyłączeń grupowych (pomoc regionalna itd.) bądź nie udzieli żadnej informacji (co jest równoznaczne z oceną, że dany projekt nie stanowi pomocy publicznej), wówczas w sytuacji, gdy wydana zostanie decyzja o zwrocie, to przedsiębiorca może domagać się naprawienia wyrządzonej mu szkody.

Pozostało 23% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.