Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy w dialogu konkurencyjnym można uzupełnić ofertę

20 września 2007

Czy w trybie dialogu konkurencyjnego zamawiający może żądać od wykonawców sprecyzowania i dopracowania treści ofert oraz przedstawienia informacji dodatkowych?

Tak, taka możliwość istnieje. Od ogólnych reguł postępowania z ofertami wyrażonych w art. 87 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2006 r. nr 164, poz.1163 z późn. zm.) ustawodawca odróżnił zakres uprawnień zamawiającego w odniesieniu do ofert złożonych w trybie dialogu konkurencyjnego. W tym przypadku zamawiający może żądać od wykonawców nie tylko wyjaśnienia treści złożonych ofert, ale dodatkowo w oparciu o dodany ust. 1a sprecyzowania i dopracowania treści ofert oraz przedstawienia informacji dodatkowych. Inicjatywa należy do zamawiającego stanowiąc jego prawo, a nie obowiązek. Jednakże podobnie jak w przypadku korzystania z wyjaśnień szczególnie istotne znaczenie będzie miało zachowanie zasady równego traktowania wykonawców przy korzystaniu z tej normy prawnej przez zamawiającego.

Pozostało 4% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.