Czy w sytuacji, gdy pismo procesowe nie zostało należycie opłacone, sąd ma obowiązek wezwać stronę do uzupełnienia opłaty i poprawienia braków czy też od razu odrzuca pismo?
Zgodnie z art. 130 par. 1 kodeksu postępowania cywilnego, w sytuacji gdy pismo procesowe nie może otrzymać prawidłowego biegu z powodu nieuiszczenia należnej opłaty, przewodniczący wzywa stronę, pod rygorem zwrócenia pisma, do poprawienia, uzupełnienia lub opłacenia go w terminie tygodniowym. W konsekwencji ustawodawca pozostawia stronie krótki, bo zaledwie siedmiodniowy termin do uzupełnienia braku. O wiele poważniejsze skutki wiąże ustawodawca z niezachowaniem wymogów formalnych w sytuacji, gdy strona w postępowaniu jest reprezentowana przez profesjonalnego pełnomocnika. W takiej sytuacji, zgodnie z dyspozycją art. 1302 par. 1 k.p.c., pismo wniesione przez adwokata, radcę prawnego lub rzecznika patentowego, które nie zostało należycie opłacone, przewodniczący zwraca bez wezwania o uiszczenie opłaty. Ostateczną furtką pozostawioną pełnomocnikowi jest uiszczenie w terminie tygodniowym od dnia doręczenia zarządzenia o zwrocie pisma brakującej opłaty. Przy czym na pełnomocniku ciąży obowiązek ustalenia właściwej wysokości opłaty stosunkowej. Dopiero, gdy opłata została wniesiona w należytej wysokości, pismo wniesione może wywołać skutki prawne.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)