Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy spółki z ograniczoną odpowiedzialnością powinny badać swoje sprawozdania

Stanisław Rachelski, radca prawny, wspólnik zarządzający, Kancelaria Prawnicza Rachelski i Wspólnicy
Stanisław Rachelski, radca prawny, wspólnik zarządzający, Kancelaria Prawnicza Rachelski i WspólnicyDGP
8 grudnia 2009

Kiedy spółka z ograniczoną odpowiedzialnością jest zobowiązana do przeprowadzenia badania sprawozdania finansowego?

Obowiązkowi przeprowadzania rocznego badania sprawozdania finansowego, na mocy art. 64 ust. 1 i 2 ustawy o rachunkowości, podlegają m.in. spółki z o.o. kontynuujące działalność, które w poprzednim roku obrotowym, za który sporządzono sprawozdanie finansowe, spełniły, co najmniej dwa z następujących warunków: zatrudnienie średnioroczne w przeliczeniu na pełne etaty wynosiło przynajmniej 50 osób; suma aktywów bilansu na koniec roku obrotowego stanowiła równowartość w walucie polskiej, co najmniej 2,5 mln euro; a przychód netto ze sprzedaży towarów i produktów oraz operacji finansowych za rok obrotowy osiągną bądź przekroczył równowartość 5 mln euro.

Pozostało 34% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.