Jestem komplementariuszem w spółce komandytowej. Jeden z jej dłużników, Olaf J., jest winien spółce 40 tys. zł, natomiast ja jestem jemu winien 20 tys. zł z tytułu niezwróconej na czas pożyczki. Czy mogę zatem dokonać potrącenia kwoty 20 tys. zł z wierzytelnością spółki w kwocie 40 tys. zł?
W sprawach nieuregulowanych w kodeksie spółek handlowych (dalej: k.s.h.), a dotyczących spółki komandytowej (dalej: sp.k.), odpowiednie zastosowanie znajdują unormowania o spółce jawnej (dalej: sp.j.), chyba że k.s.h. stanowi inaczej. Powyższe wynika z art. 103 k.s.h. Jednym z przepisów o sp.j., który z mocy odesłania zawartego w tej normie znajdzie odpowiednie zastosowanie do sp.k., jest art. 36 k.s.h.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)