Dziennik Gazeta Prawana logo

Prezes spółki może być wykonawcą zamówienia

22 października 2007

Czy możliwe jest udzielanie zamówienia publicznego przez spółkę prawa handlowego prezesowi własnego zarządu?

Zgodnie z ustawą Prawo zamówień publicznych zamawiającymi mogą być między innymi spółki handlowe, które wykonują określony rodzaj zadań publicznych. Za wykonawcę uznawany jest podmiot, który ubiega się o zamówienie, złożył ofertę lub zawarł umowę w sprawie zamówienia publicznego. Wykonawcą mogą być osoby fizyczne, osoby prawne i jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej. Może nim więc być również pracownik zamawiającego, a także jakakolwiek osoba pełniąca funkcje w organach zamawiającego również z innego tytułu niż stosunek pracy (np. członkowie organów zarządzających i nadzorczych). Ustawa Prawo zamówień publicznych dla zachowania bezstronności w takich sytuacjach nakazuje jedynie w art. 17 ust. 1 pkt 1, aby osoby wykonujące czynności w postępowaniu o udzielenie zamówienia po stronie zamawiającego wyłączały się z nich, jeżeli ubiegają się o udzielenie tego zamówienia. Komplikacją dla właściwego przeprowadzenia postępowania, w którym o zamówienie ubiega się kierownik zamawiającego, jest natomiast problem wykonywania jego funkcji w postępowaniu. Zgodnie z art. 18 ust. 1 to kierownik zamawiającego odpowiada bowiem za przygotowanie i przeprowadzenie postępowania o udzielenie zamówienia, a powierzenie jakichkolwiek jego funkcji innym osobom nie zdejmuje z niego tej odpowiedzialności.

Pozostało 34% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.