Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy partner biznesowy powinien wyrazić zgodę na przejęcie zobowiązania

Marcin Schulz, radca prawny w kancelarii Linklaters
Marcin Schulz, radca prawny w kancelarii LinklatersDGP
3 września 2010

Kupiłem przedsiębiorstwo konkurenta. Jego dotychczasowych partner biznesowy nie chce jednak uznać mnie za stronę do negocjacji. Czy ma rację twierdząc, że jest związany umową z poprzednim właścicielem firmy?

Umowa obejmuje nie tylko uprawnienie do żądania od kontrahenta określonego zachowania, lecz również zobowiązanie do pewnego zachowania względem niego. Dokonując transakcji sprzedaży przedsiębiorstwa jej strony są zainteresowane przeniesieniem na nabywcę zarówno wynikającej z umowy wierzytelności jak i zobowiązania. O ile sprzedaż przedsiębiorstwa będzie zasadniczo powodować przeniesienie wierzytelności i praw z umów (wyjątki omówimy dalej), to skutek ten nie będzie dotyczył zobowiązań. Prawa i wierzytelności wynikające z umów zawartych w ramach przedsiębiorstwa stanowią jego składnik. Ustawodawca wykluczył z zakresu pojęcia przedsiębiorstwa związane z nim zobowiązania. Zatem dla przejęcia takich zobowiązań konieczne będzie spełnienie wymogów określonych w art. 519 i następnych kodeksu cywilnego, czyli uzyskanie pisemnej zgody wierzyciela.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.