Przepisy prawa budowlanego co do zasady pozwalają przenieść pozwolenie na budowę na nowego inwestora. W praktyce organów administracji architektoniczno-budowlanej pojawiają się jednak liczne wątpliwości. Czy na każdym etapie inwestycji można przeprowadzić procedurę przeniesienia pozwolenia na budowę? Czy decyzją można objąć tylko część inwestycji? Jak postąpić w sytuacji, gdy nieruchomość objęta była procedurą legalizacji samowoli budowlanej? Odpowiedzi na te pytania przynosi m.in. orzecznictwo - pisze Piotr Jarzyński, specjalista od prawa budowlanego i nieruchomości, Kancelaria Prawna Jarzyński , & Wspólnicy
W prawie administracyjnym obowiązuje zasada, zgodnie z którą prawa i obowiązki o charakterze administracyjnoprawnym są związane z osobą, dla której zostały ustanowione. Zasadniczo są one nieprzenoszalne. Przepisy prawa przewidują jednak wyjątki. Jeden z nich został zawarty w art. 40 prawa budowlanego (dalej: p.b.) i umożliwia przeniesienie decyzji o pozwoleniu na budowę.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)