Zastanawiamy się w szkole nad wprowadzeniem zmian w regulaminie zakładowego funduszu świadczeń socjalnych. Jedną z propozycji jest zapis mówiący o tym, że świadczenie urlopowe otrzymują także pracownicy administracyjni szkoły. Czy możemy tak zrobić?
Wprowadzenie do regulaminu zakładowego funduszu świadczeń socjalnych (ZFŚS) zapisu o wypłacaniu świadczenia urlopowego wszystkim pracownikom szkoły, zarówno nauczycielom, jak i pozostałym pracownikom, będzie sprzeczne z ustawą o ZFŚS. Świadczenie urlopowe na zasadach określonych w tej ustawie mogą wypłacać jedynie pracodawcy niemający obowiązku tworzenia ZFŚS. A w jednostkach oświatowych należących do sektora publicznego ZFŚS tworzony jest obowiązkowo na podstawie art. 3 ust. 2 ustawy o ZFŚS. Dlatego też tych jednostek nie dotyczą zapisy ustawy o ZFŚS o tzw. świadczeniu urlopowym. Tym samym pracownikom jednostek oświatowych niebędącym nauczycielami, których w jednostkach oświatowych dotyczą przepisy ustawy o ZFŚS, nie przysługuje świadczenie urlopowe.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)